marți, 8 noiembrie 2011

"Euro- Sanse si riscuri"

Asta seara am participat la o conferinta in Sala  orasului Metzingen pe tema de mai sus.Referenti au fost Prof. Dr. Helmut Haussmann, ministru al economiei si industriei AD ,membru al partidului liberal german,Directorul Bancii Germane si a fost moderata de Directoarea scolii populare.Publicul pe masura.A fost o seara deosebit de reusita,cu o prezentare concreta si elocventa a directorului bancii, cu comentariul pertinent al ministrului AD ,cu moderatia ceva mai lunga a doamnei si cu intrebari -comentarii din partea publicului.
Domnul Prof. Haussmann -face parte din "sectorul "in care sint si eu in Reutlingen.Un om deosebit ,care urmeaza sa ma ajute sa creez anumite punti spre Romania(a si facut-o deja)
Ca profesor in domeniu si cu experienta de ministru al industriei ,dinsul este optimist,din urmatoarele motive:
Euro a reusit in 10 ani sa fie cea de-a doua moneda tare in lume,desi europenii reprezinte doar 10%din populatia lumii.Euro este stabil-de fapt nu exista Criza Euro-!Urmatoarele piete de desfacere ale lumii:China,India,Rusia nu vor sa fie dependente numai de dolar si sint interesate sa intareasca moneda Euro.
Dimpotriva-americanii nu vor un Euro stabil.6o% din economia Europei functioneaza in Euro,investitorii straini sint interesati sa lucreze cu Euro si nu cu moneda nationala!De asta industria de masini s-a mutat de pilda  din  Anglia...Dinsul este sigur ca si in 20 de ani vom avea Euro!
Cauze pt.situatia Greciei:au trait peste posibilitati timp de 10 ani:salariile s-au marit de 5-6 ori ,productivitatea in schimb a scazut,in Germania au crescut salariile doar cu 1,5% iar productivitatea a crescut!Nu au industrie si de fapt intrarea in UE a fost fortata!Ei au insa datorii in Euro,asa ca nu i-ar ajuta sa se intoarca la drahme...numai economisind -nu este de ajuns ,trebuie sa devina competitiva:sint doua solutii:ori face ce a facut Argentina cu ani in urma,ori se lasa ajutata.Datoria Greciei nu este mare-poate fi acoperita cu pachetele de salvare!Nimeni nu se astepta ca grecii sa isi plateasca datoriile imediat...nemtii abia acum si-au achitat datoriile de dupa razboi...Situatia periculoasa insa o prezinta Italia,ale carei datorii sint asa de mari ca nu pot fi acoperite!ei trebuie sa schimbe cursul,pt.asta trebuie si politicienii sa fie de acord!Irlanda a luat curba,deci se poate!
Bancherul a spus cine face datorii trebuie sa ia si credite...nu au insa voie sa depaseasca o anumita limita...nu ai voie sa cheltuiesti mai mult decit produci.Ori italienii,grecii,portughezii au cam trait peste posibilitati.Asta este datoria Brüssel-ului sa dea un semnal  de alarma,inainte de faliment...Francezii tin cursul dupa modelul german,daca se aduna si italienii ...Cele 3 tari: reprezinta 2/3 din economia Europei.....si italienii o pot
 face,au industrie....
A fost criticat faptul ca au mai gasit niste miliarde...cica au incurcat bruto cu neto...hm!
De admirat decenta publicului(fara tigari si bautura)
Pe 12-13 sint la Congresul liberalilor germani (FDP) in Frankfurt.Voi afla precis lucruri interesante...daca vreti va tin la curent...
08.11 2011,Reutlingen

Liliane Michels

2 comentarii:

  1. Abia aștept. Îmi place analiza situației în Europa. Este corectă și reflectă încredere în posibilitățile europenilor de a merge mai departe.

    RăspundețiȘtergere