miercuri, 16 noiembrie 2011

Argumente pentru Europa

  Utilitatea Uniunii Europene , pentru cei mai multi oameni este cea economica
Piata interna de lucru europeana este cu cele 500 milioane de oameni CEA MAI MARE  din lume.
Chiar in viata de zi cu zi , faptul ca s-au inlaturat diferitele bariere lipsite de sens intre camerele de comert ,precum si competivitatea loiala dintre statele europene au un avantaj practic:in regale se afla marfa  de calitate mai buna si la pret mai redus.
    De cind a disparut monopolul national, telefonatul si zborurile s-au ieftinit.Mincam unt olandez,bem vinuri franzuzesti si taietei italienesti,care nu mai sint taxate la vama.Fara Uniunea Europeana si fara Euro ar fi cumparaturile zilnice simtitor mai scumpe.
     In plus avem ceva ce nu era de conceput acum 20 de ani: putem sa calatorim de la Neapole peste Viena,Praga,Varsovia ,Berlin ,Riga si Talin pina la Helsinki fara sa aratam nici macar un buletin sau pasaport.
Datorita integrarii europene sintem liberi sa traim si sa muncim unde vrem in Europa.
     Inainte era viata in strainatate ceva doar pt. cei in  interes de serviciu,privilegiati si de multe ori scumpa.Acum se intilnesc datorita burselor Erasmus 200.000 de studenti in fiecare an in universitatile europene.Isi perfectioneaza limba straina ,isi largesc orizontul cultural.Libertatea ii apropie pe oameni.

    Europa este asigurarea noastra in acest timp al globalizarii.Populatia fiecarei tarii europene reprezinta doar un procent mic fata de populatia lumii.Este naiv sa crezi ca vei putea  sa concurezi  economic si politic singur cu  state cum sint China sau India.Fie ca este vorba de lupta impotriva terorismului,a crimei organizate ,de protectia mediului sau de ajutoare umanitare in caz de  catastrofe naturale,de lupta mondiala pt.drepturile omului sau reglarea pietei de desfacere -putem impreuna cu partenerii europeni sa o realizam.

   Stirile actuale se concentreaza pe Zona -Euro si dezbate eforturile ei.Din aceasta cauza trec avantajele unificarii europene pe planul doi.
    Dar liberalii s-au angajat intotdeauna pt.o Europa comuna ,o casa a Europei fara granite. Liberalii vegheaza  la contopirea unui continent liber.Vigilenta liberala vegheza asupra amenintarilor interne ,externe si pe termen lung  impotriva  libertatii.
    Vrem sa fim siguri ca si in viitor Europa poarta o stampila liberala.

Liliane Michels

sourse:elde-magazinul liberalilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu