vineri, 28 octombrie 2011

Diaspora- Povestiri adevarate


In Germania, daca nu vrei sa mergi in armata poti sa faci un fel de serviciu social! Primesti bani putini, dar poti lucra in locuri deosebite - si cunosti oameni interesanti. Intre timp, s-a desfiintat aceasta slujba. Mai bine zis s-a transformat. Acum pot si femeile sa absolve un astfel de stagiu social.
In acest context, mi-a trimis o cerere si Gabriella Gergely. Am spus da imediat, pentru ca avusesem numai experiente pozitive. La interviu a aparut o fata brunetica de 27 de ani. Mi-a povestit scurt povestea ei. A venit intai in Germania cu 4 ani in urma, a lucrat ca "au pair ", a invatat limba, a facut deja un an social... s-a indragostit de actualul sot si s-a intors acasa. La Gheorghieni. A lucrat mult acolo, de dimineata pina seara. Si sotul ei la fel. Au pus la punct o casuta a lor. Apoi Gabriella a gasit pe internet informatiile despre slujba aceasta. Banii sint putini, 450 de Euro si chiria platita -pentru un tinar cu bacalaureatul - doar pentru un an e bine. I-a gasit si sotului de lucru - sofer pe masini de supratonaj la o firma de transporturi. Nu prea stie germana, dar e priceput in meseria lui.
De mult nu mi-a mai fost dat sa intilnesc o fata asa de bine crescuta, harnica, modesta si ambitioasa care isi pune teluri in viata cu pasi mici dar nu se lasa pina nu le  indeplineste. Dupa 3 zile l-am rugat pe seful meu sa o ia in Aussbildung ca asistenta de cabinet! Dureaza 3 ani! O data sau de doua ori merge la scoala, in rest invata muncind. E harnica ca o albina! Toata lumea o lauda si o respecta! Acum asteapta sa primeasca permisul de munca, sotul ei il are deja. Intre timp a primit si cetatenia maghiara. Atunci nu vor mai avea nevoie de permis de munca. Cetatenia romana o pastreaza, doar au casuta lor la Gheorghieni, care ii asteapta! Oare cind se vor mai putea intoarce? Acum primeste ca scolarita 860 de Euro, tot bani putini. Dar in 3 ani are o calificare in mina si acum, cu ce cistiga sotul, se descurca. A vrut singura sa se inscrie in Clubul nostru liberal si l-a adus si pe sotul ei. Are bacalaureatul si a lucrat ca si contabila. Se pricepe bine la socoteli. 
Ma gindesc: ce pacat ca ne batem joc de tinerii nostri si ca pleaca de acasa... Si ce bucurosi sint nemtii si cum stiu ei imediat sa aprecieze si sa respecte pe cel ce merita. Fara pile si relatii, ci pentru tine ca om... Dar Gabriella vrea sa se intoarca acasa la parintii si rudele ei. Si mai ales la casuta care ii asteapta. Pai merita sa ma lupt sa schimb ceva. Macar pentru toate Gabrielele si Danutzi care au plecat de acasa fara voia lor. Chiar daca unii nu inteleg asta....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu