duminică, 11 septembrie 2011

Se va introduce sistemul de vot german in Romania?

In Romania, partidele din parlamentul de la Bucuresti dezbat modificarea sistemului de vot. Asta ne priveste si pe noi, cei din afara tarii, pentru ca de legea electorala depind foarte multe: cum vor fi reprezentati cetatenii romani din afara granitelor la Bucuresti, si chiar si cine va castiga alegerile?

In momentul de fata, in Romania se voteaza pe un sistem de vot care nu se mai aplica in nicio alta tara. Un amestec original care a starnit foarte multe confuzii, si a propulsat in Parlament candidati indoielnici, dintre care multi si-au tradat partidul si alegatorii pentru a sari in barca PDL-ului. Cam toate partidele doresc schimbarea sistemului.

PDL vrea un sistem ca in Anglia, pentru ca este singurul prin care un partid poate castiga singur alegerile si guverna cu doar 30% din voturi. UDMR se opune, si doreste un sistem electoral proportional, ca la noi in Germania. La fel si deputatii minoritatilor, in numele carora a vorbit deputatul Forumului Democratic German din Romania Ovidiu Gant. PNL si PSD ocileaza in declaratii intre ambele sisteme. Nu este exclusa nici o revenire la sistemul pe liste.

Prietena noastra Lilick a scris un articol in care face un tur de orizont al tuturor sistemelor de vot, cu principalele lor caracteristici si diferente. Va invit sa il cititi. Deasemenea bloggerul Transildania a scris un articol despre sistemul de vot german.

Un comentariu:

 1. “In perioada curpinsa intre 24 si 27 octombrie, noi, bloggerii liberali, facem un apel la reconciliere nationala in jurul Monarhului nostru.

  In aceste zile, in particular, invitam blogosfera si mass-media la incurajarea unui armistitiu politic. Sunt momente, precum “Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai”, cand romanii, indiferent de nationalitate, religie sau orientare politica, trebuie sa isi regaseasca speranta comuna intr-un viitor mai bun.

  Coroana Romaniei, sub care s-a facut Unirea cea Mare, sa fie macar in aceste zile simbolul sub care sa ne regasim unitatea si fraternitatea pierduta la 30 decembrie 1947.

  In vremurile tulburi pe care le traim, avem nevoie mai mult decat orice de un moment de respiro, in care sa ne omagiem in liniste Suveranul. De aceea, noi, bloggerii liberali, ne obligam ca in aceste zile sa nu raspundem niciunei provocari, de orice natura ar fi aceasta, si sa cultivam valorile nationale, in bucuria jubileului Majestatii Sale, Regele Mihai.”

  Clubul Bloggerilor Liberali

  RăspundețiȘtergere