marți, 31 martie 2015

Votul prin corespondenta pt.romanii din Diaspora


Comunicat de presă
31 martie 2015

Românii din Diaspora sprijină inițiativa PNL privind introducerea votului prin corespondență

Partidul Național Liberal a organizat astăzi, 31 martie a.c., Dezbaterea intitulată ”Necesitatea introducerii votului prin corespondență pentru românii din Diaspora” - dezbatere prin intermediul căreia romanii de peste hotare și organizațiile non-guvernamentale specializate în legislație electorală au discutat cu autorii proiectului de lege PNL privind votul prin corespondență, aducând amendamente si observații importante pe marginea acestuia.

PNL va propune românilor din Diaspora, în această perioadă, un set de reforme în materie de legislație și procedură electorală care implică patru pași esențiali:
a. Marirea semnificativă a secțiilor de votare din străinătate - deci extinderea echilibrată teritorial a dreptului de vot bazat pe secții.
b. Legiferea votului prin corespondență - pas sigur sub raport constituțional pentru a garanta dreptul de vot la distanță.
c. Legiferea votului electronic - ca etapă legislativă separată, astfel încât eventualele riscuri de neconstituționalitate, semnalate îin unele state UE, să nu afecteze și sistemul votului prin corespondență.
d. Dublarea numărului de parlamentari de Diaspora.

În deschiderea dezbaterii, deputatul PNL Mihai Voicu a prezentat Proiectul de Lege privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate inițiat și depus săptămâna trecută de deputații PNL. Potrivit acestuia, introducerea acestei legi este o prioritate în condițiile unei prezențe reduse la alegerile parlamentare şi prezidenţiale în cadrul secţiilor de votare din străinătate.

”În opinia noastră, modificările legislative pe care le susținem impun și câteva măsuri: transferul delimitării și organizării secțiilor de votare din străinătate de la MAE la AEP unde există și expertiza și neutralitatea politică care ar face ca acest proces să fie corect, sporirea numărului secțiilor de votare, dar și o justă distribuție geografică. Votul prin corespondență are două caracteristici importante: este un vot alternativ , astfel că nu exclude exercitarea clasică a dreptului de vot și este un vot anticipat în sensul în care se exercită înainte de ziua votului. PNL a plecat de la câteva principii simple: votul prin corespondență trebuie să fie simplu, accesibil și gratuit”, a precizat deputatul PNL Mihai Voicu.

Evenimentul de astăzi a reprezentat doar o primă întâlnire la nivel național  în cadrul demersurilor privind dezbaterea publica a proiectului de lege, parlamentarii PNL de Diaspora urmând să inițieze o serie de întâlniri pe subiect în Colegiile lor de peste hotare.
Deputatul PNL Ludovic Orban, lider al Grupului parlamentar din Camera Deputaților, a subliniat rolul important pe care îl au comunitățile de români din Diaspora în bunul mers al României: ”Diaspora a contribuit la o decizie esențială pentru evoluția pe termen scurt și lung a României. Reprezentanții Diasporei sunt o parte bună a națiunii române, care în ciuda prejudecăților care există despre România au reușit să se impună și să își construiască o carieră în țări importante și în competiție cu cetățenii acelor țări. România are nevoie literalmente de implicarea celor din Diaspora în deciziile care privesc soarta țării”.

La rândul său, deputatul PNL Mircea Dolha a declarat, la finalul evenimentului, că dezbaterea a fost una ”fructuoasă cu românii din afara granițelor României. Am avut plăcerea să avem ca invitați peste 100 de reprezentanți din toate continentele și din foarte multe țări. Au venit pentru că apreciază și susțin inițiativa PNL și au adus și o serie de amendamente legii votului prin corespondență. Putem vorbi deja despre o lege foarte bună dată fiind experiența pe care o au comunitățile românești din țări cu tradiție în domeniul votului prin corespondență.

La eveniment au participat domnul Ludovic Orban - liderul Grupului PNL din Camera Deputaților, deputatul PNL Mihai Voicu - responsabil PNL Cod Electoral, deputatul PNL Mircea Dolha - prim-vicepreşedinte PNL Diaspora, Victor Ionescu - copreședinte PNL Diaspora, senatorul Riceard Badea - colegiul Europa-Asia și copreşedinte PNL Diaspora, deputatul PNL Aurelian Mihai - Colegiul Europa, deputatul PNL Mircea Lubanovici - Colegiul America și deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi - Colegiul Africa-Orientul Mijlociu.

PNL Diaspora

3 comentarii: