duminică, 4 martie 2012

Strategia Dunareana a UE – o mare sansa pentru Romania – intalnire cu Michael Theurer, europarlamentar FDP

Via Transildania.

    Joi, 1 martie 2012 am participat la intalnirea cu europarlamentarul german Michael Theurer (membru al partidului liberal german FDP, si al grupului parlamentar ALDE din Parlamentul European). Ea a avut loc la Tübingen, la invitatia membrilor Clubului liberal Reultingen. La intilnire au participat membri ai Cluburilor liberale din Baden-Württemberg(PNL) ,membrii FDP si persoane din viata civila.
     Cu aceasta ocazie Domnul Theurer (co-presedinte al gurpului parlamentar “dunarean”, alaturi de d-na  Silvia Ticau, europarlamentara PSD) a prezentat in detaliu Strategia UE pentru Regiunea Dunareana.
Strategia Dunareana este un proiect tanar si foarte ambitios care si-a propus dezvoltarea si integrarea economica, si schimbul de experienta in domenii culturale, de invatamant si administrative a tarilor care se afla in Centrul si Sud-Estul Europei, de-a lungul Dunarii, cel mai mare fluviu din UE.
Exista doua modele de succes pentru acest proiect:
- Integrarea Vestica a tarilor din UE, care a s-a realizat la inceputul formarii Comunitatii Europene, pentru a reconcilia in special Germania si Franta, doua tari care timp de secole au fost dusmane de moarte si a caror conflicte erau sa duca la distrugerea intregului continent.
- Integrarea Baltica, un proiect recent al UE la care participa regiunile din Nordul Germaniei, Polonia, Danemarca, Suedia, Finlanda, cele trei state baltice, dar si din afara Uniunii Norvegia si regiunile rusesti Kaliningrad si Sankt Petersburg.

Din macroreregiunea Dunareana fac parte 14 state, dintre care sase nu se afla in UE (dar vor deveni candva tari membre), si tari prin care nu curge Dunarea insa o fac afluenti ai ei. De la vest la est sunt landurile Baden-Württemberg (in care se afla izvorul Dunarii, nu departe de castelele Hohenzollern si Sigmaringen), Bavaria, Austria, Slovenia, Cehia, Slovacia si Ungaria, Croatia, Bosnia, Serbia si Muntenegru, Romania, Bulgaria, Republica Moldova si regiunile de vest ale Ucrainei. In mare parte macrorecgiunea dunareana este identica cu harta tarilor si regiunilor care au compus Imperiul Austro-Ungar. In regiunea dunareana traiesc 115 milioane de oameni, o cincime din populatia UE.

In aceasta macroregiune exista decalaje enorme in ce priveste dezvoltarea economica si a infrastructurii, nivelul de trai, structura si productivitatea economica, protectia mediului sau calitatea invatamantului. Pentru a surmonta aceste declaje Strategia Dunareana va urmari mai multe obiective, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare si energetic, cooperarea in domeniul educatiei, cercetarii, inovatiilor (in tarile din est lipsesc tot mai mult absolventi cu inalta calificare), dezvoltarea socio-economica (imbatranirea populatiei in mediul rural), protectia mediului (contructia de statii de epurare a apelor, 70% dintre apele canalizarilor sunt devarsate fara epurare in Dunare).

Coordonarea se face pe structuri existente la nivelul Comisiei Europene, a Parlamentului European, iar finantarea din bugetele existente ale fondurilor strcturale si de coeziune, care au fost in foarte mica masura accesate.

Problemele Romaniei – Sansele Romaniei

In genreral un excelent cunoscator al isoriei si geografiei Romaniei, domnul Theurer a prezentat cateva dintre problemele si nerealizarile cu care se confrunta Romania:
* A calificat foarte ferm drept un scandal faptul ca rata absorbtiei fondurilor europene in Romania este foarte proasta
* Lipsa de interes a comunitatilor locale si centrale de a realiza proiecte cu finantare europeana.
* Lipsa de oameni potriviti si dedicati in administratiile locale judetene si centrale. Dl Theurer, fost primar al orasului Horb, cu rezultate economice foarte bune, a si indicat unul dintre motive: proasta salarizare a angajatilor din admininstratia publica si schimbarea lor pe motive politice. Da foarte mult de gandit daca nu un politician de stanga, ci un politician liberal, de dreapta, reafirma acest fapt. Din cauza acestor neajunsuri inca pana astazi nu s-a putut realiza un al doilea pod peste Dunare cel de la Vidin-Calafat, fara de care transportul de marfuri si dezvoltarea economica nu au sanse.
* Centralizarea si politizarea (si a) proceselor de decizie asupra proiectelor cu finantare europeana. Inca odata se demonstreaza ca centralizarea din Romania este una dintre cele mai importante cauze pentru subdezvoltarea Romaniei. Ca exemplu dl Theurer a prezentat cateva date in aceasta privinta: Pentru ca un proiect european sa fie aprobat, in medie prima aprobare cea la nivel local dureaza 30 de zile, a doua aprobare cea la nivel judetean 60 de zile, iar aprobarea finala are loc la nivel central si dureaza 260 de zile!


Dintre toate tarile macroregiunii dunarene Romania are de departe cea mai proasta infrastructura, la nivel calitativ si cantitativ,  Strategia Dunareana ofera o mare sansa Romaniei de a reduce dina cest enorm handicap. Pentru ca acest lucru sa se intaple, fireste, este nevoie de foarte multe schimbari, de prioritizarea, in sfarsit, a constructiilor in infrastructura, de o descentralizare si a administratiei, de o prefesionalizare a ei. Oameni cu idei excelente de proiecte exista, bani pentru realizarea lor la fel.

Dr.med. Liliane Michels alaturi de Michael Theurer, MEP FDP, Membru de Onoare al Cluburilor Liberale din Baden -Württemberg


Dan Strimbu
Presedinte TNL Baden-Württemberg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu