marți, 2 august 2011

Varujan Vosganian despre romanii din afara tarii

Pe 1 Decembrie 2010,  de ziua Romaniei, am participat la o intalnire a liberalilor cu Varujan Vosganian.  Printre altele, s-a vorbit foarte mult si despre romanii din afara tarii. Va invit sa cititi cum i-a clasificat liderul liberal si ce a spus despre fiecare grup. Unde va regasiti? 


1. Romanii "de diaspora":  cei care au plecat indeosebi din Ardeal, in perioada de la sfarsitul sec XIX si pana la inceputul primului razboi mondial, sau chiar mai tarziu. De obicei evrei nascuti in Romania. Unii sunt deja la a patra generatie in diaspora. Putini mai vorbesc limba romana. "Daca nu facem o actiune urgenta de recuperare, vor deveni o amintire", a spus senatorul liberal. 

2. Romanii "din exil":  cei care au plecat dupa al doilea razboi mondial, in cea mai mare parte izgoniti. Printre ei sunt figuri dintre cele mai importante ale culturii romane. Elitele acelor vremi. Despre ei Varujan Vosganian a spus: "Trebuie sa ne impacam cu romanii din exil. Multi inca mai privesc Romania asa cum o priveau atunci cand au plecat. (...) Noi, cei care locuim in Romania, nu avem voie sa ne suparam pe ei. (...)Trebuie sa fim primitori si intotdeauna sa taiem vitelul cel gras atunci cand un roman se intoarce acasa". 

3. Romanii "imigranti":  cei plecati din tara pentru a munci. Cei 2,7 milioane, conform ultimelor statistici, constituie o grea lovitura pentru Romania. "Trebuie sa-i ajutam sa-si pastreze puntile cu Romania. (...) In ultimii ani am pierdut aproape o Basarabie"

4. Romanii "din vecinatate":  din Basarabia, Bucovina, Gyula, Valea Timocului... etc. "In legatura cu ei trebuie sa functioneze continuu idealul unitatii spirituale. Ei trebuie sa ramana parte a spiritualitatii romanesti." 


Lilick 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu